Mijn Intio
Menu
Logo Intio 2022
Mijn Intio
Menu

PHP 5.3 update naar PHP 5.4 & 5.5

Wat betekent de upgrade voor uw website?

Omdat de upgrade een grote verandering voor u kunt betekenen hebben wij voor u hieronder van een aantal belangrijke CMS systemen op een rijtje gezet, en hierbij aangegeven welke patches nodig zijn.

Handige tip: op alle servers levert Intio het hulp programma Softaculous. Hiermee installeert u met enkele ‘kliks’ complete CMS omgevingen of webapplicaties. Belangrijker nog: via Softaculous kunt u de geïnstalleerde applicatie eenvoudig upgraden naar een nieuwere versie. Heeft u een ondersteunde applicatie zelf geüpload en geïnstalleerd? Meestal kan Softaculous deze ‘importeren’ en beheren!

WordPress versies lijken goed te werken met PHP 5.4. Het grootste probleem met WordPress kunnen de plug-ins zijn. Mocht u een wit scherm krijgen (fatal PHP error) of een foutmelding kijk dan voor tips hieronder. Om de huidige versie van WordPress te downloaden: wordpress.org/download/.

Joomla versies 1.6.x, 1.7.x, 2.5.x en 3.x werken allemaal met PHP5.4, voor verdere informatie zie: www.joomla.org/technical-requirements.html. Maar ook hier kunnen plug-ins problemen geven. De oude versie Joomla 1.5 heeft serieuze veiligheidsproblemen en is een duidelijk doelwit voor hackers, wij adviseren ook dan ook dringend om deze versie niet meer te gebruiken en zo snel als mogelijk te upgraden.

Drupal versie 7 zou goed moeten werken met PHP5.4 maar de oudere versie 6 werkt niet met 5.4, voornamelijk door plugins. Voor verdere informatie over PHP compatibiliteit: drupal.org/requirements/php en om de nieuwste versie 7.26 te downloaden ga naar drupal.org/download.

CMS Made Simple versies 1.7 “Cape Verde” of hoger zullen allemaal functioneren met PHP5.4. Verbeteringen in PHP error reporting zijn gedaan in version 1.9 “Bora Bora” deze wordt ook aanbevolen. De huidige versie is CMS 1.11.10 “Pinzon” die hier te downloaden is : www.cmsmadesimple.org/downloads/

Magento Community Editions 1.6.x, 1.7.x en 1.8.x hebben de “PHP5.4 support patch” nodig, die kan worden gedownload via:www.magentocommerce.com/download

PrestaShop geeft geen definitief advies over PHP5.4 compatibility maar de gebruikers geven aan geen problemen te ervaren met PrestaShop versie 1.5.0 of hoger. Omdat PS 1.4.x is niet langer actief ontwikkeld wordt, adviseren wij wel een upgrade naar 1.5.x om uw website in ieder geval veilig te houden, download:www.prestashop.com/en/download.

osCommerce is compatibel met PHP5.4 vanaf versie 2.3.3.0 of hoger:
www.oscommerce.com/Products http://library.oscommerce.com/Online&en&oscom_2_3&release_notes&v2_3_3.

Probleem oplossingen

Hieronder volgen nog wat tips voor wanneer u problemen mocht ondervinden nadat PHP geüpgraded is naar versie 5.4/5.5:

Wit (leeg) scherm of 500 – Interne Server Fout: Dit geeft nagenoeg altijd aan dat uw applicatie niet uitgevoerd kan worden door een incompatibiliteit in uw PHP-scripts. Ter beveiliging van uw omgeving worden deze foutmeldingen standaard niet getoond op de website, maar kunt u eenvoudig nazien in het DirectAdmin control panel via ‘Apache fout log’ op de pagina ‘Site Samenvatting / Statistieken / Logs’. Meer informatie over DirectAdmin vindt u op onze Support pagina.

Geen Database Connectie: Een webapplicatie welke een database gebruikt kan een leeg scherm of een “unable to connect to database” foutmelding geven na de upgrade naar PHP5.4. Om dit op te lossen noteert u eerst de huidige database gebruikersnaam en wachtwoord. Log hierna in op uw DirectAdmin control panel, ga naar ‘MySQL beheer’ en selecteer de betreffende database. Verwijder de database gebruiker en maak deze hierna opnieuw aan. Hierna wordt de huidige database encryptie gebruikt voor het MySQL wachtwoord. Let op bij verwijderen: verzeker uzelf ervan dat u de gebruiker verwijderd en niet de database zelf!

Aangepaste of extra modificaties en plugins. Zelfs wanneer uw hoofd applicatie al goed is, of is bijgewerkt naar een compatible versie, bestaat de kans dat onderdelen niet goed werken. Eventuele aanpassingen, plugins, extentions of modules zijn wellicht niet PHP5.4 compatible. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij WordPress of Joomla. Om te achterhalen welke het probleem veroorzaakt, zet u alle plugins uit en test dan de website. Hierna de plugins een-voor-een aanzetten en weer testen. De Apache fout log kan u hierbij ook helpen, zie de eerste tip hierboven.

Waarom deze ingrijpende upgrade van PHP?

Het PHP project, en de ontwikkelaars ervan, stoppen met de updates en veilligheidsupdates van PHP 5.3 per juli 2014. Dit betekent dat problemen niet meer opgelost zullen worden en de veiligheid niet meer zeker is. Dit maakt het zeer onverstandig om deze versies te blijven gebruiken op onze webservers en live websites.
Om onze servers zo veilig mogelijk te houden, en de websites bereikbaar, is het dus absoluut nodig om deze upgrade door te voeren. De officiële verklaring van PHP kunt u nalezen op php.net/archive/2013.php#id2013-07-11-1

Op 14 augustus is de laatste update van PHP 5.3 uitgekomen dit is natelezen op: http://php.net/archive/2014.php#id2014-08-14-1

De belangrijkste PHP wijzigingen:

PHP5.4 Informatie

Keuze van twee PHP versies

Na de update heeft u keuze uit PHP versie 5.4 en 5.5, u kunt dit gemakkelijk en direct aanpasen in Directadmin via de PHP versie selector, zie daarvoor deze pagina hoe u gemakkelijk de versie kunt aanpassen.

Tijdelijke PHP5.4/5.5 test omgeving

Uiteraard heeft Intio de testen al uitgevoerd door een nieuwe server op te zetten en deze te upgraden naar PHP 5.4/5.5. De werking van DirectAdmin en MySQL is hierdoor gegarandeerd.
Deze PHP versies test server is ook beschikbaar voor onze klanten. We kunnen de inhoud van uw website en database 1-op-1 kopieren naar deze omgeving, waarbij alle gebruikersnamen en wachtwoorden hetzelfde blijven. Door daarna eenvoudig op uw computer de “host file” aan te passen, kunt u de complete website testen.

De voorwaarden voor deze omgeving:

  • Uw live website zal gewoon blijven doordraaien op de huidige locatie, hier veranderen wij niks aan.
  • De website is te bereiken via het IP adres, of de domeinnaam nadat u uw hostfile heeft aangepast.
  • De omgeving blijft minimaal beschikbaar tot de dag dat we al onze servers upgraden naar PHP5.4/5.5 (zie bovenaan voor de datum).
  • Er worden geen backups gemaakt van deze tijdelijke omgeving.

Aanvragen van de test omgeving

U kunt hier de aanvraag van de test omgeving doen dit is gratis en is om het upgrade te versoepelen.

Voor advies of meer informatie kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.