Mijn Intio
Menu
Logo Intio 2022
Mijn Intio
Menu

PHP 7.0 is uitgebracht

Php 7 is uitgekomen. Daarmee is het de eerste stabiele versie sinds php 5.6 iets meer dan een jaar geleden uitkwam. Php 7 belooft betere prestaties door gebruik te maken van Zend Engine 3.0. De responstijden zijn lager geworden en er kunnen meer gebruikers met minder servers toe.

De nieuwe versie volgt op een serie van acht release candidates en bevat verschillende nieuwe functies. Onder andere is de 64bit-ondersteuning nu consistent tussen verschillende platforms, iets wat vooral de portabiliteit van de code beter moet maken. Ook is het geheugengebruik ‘significant’ teruggebracht, wat al lang een wens was van php-ontwikkelaar Dmitry Stogov. De snelheid zou ten opzichte van 5.6 verdubbeld zijn en er is een abstract syntax tree toegevoegd. Verder zijn er nieuwe operators toegevoegd, zoals de nieuwe drieweg logische operator, de combined-comparison of spaceship-operator. Een tweede nieuwe operator is de null coalescing operator “??”.

Ook is er veel oude code verwijderd, zoals functies die sinds de 5.x-versies gedeprecieerd waren. Ook is een lange lijst aan oude en niet meer ondersteunde sapi’s, of Server Application Programming Interfaces, verwijderd, zoals manieren om te verbinden met AOL, Apache 1.x en Microsoft IIS.

Php 7 is gebaseerd op phpng of php Next Gen. Volgens de Zend-website verdubbelt de phpng-engine de snelheid in veel gevallen. Zend geeft als voorbeeld dat ten tijde van de introductie van phpng een WordPress-pagina gemiddeld 9,4 miljard cpu-instructies nodig had om uitgevoerd te worden en dat dit nu is teruggebracht tot 2,6 miljard.

Dat php 6.0 als versienummer is overgeslagen, komt doordat er een tekort aan ontwikkelaars was die zich bezig wilden houden met bepaalde unicode-functionaliteiten met betrekking tot strings. In php 7.0 zitten wel enkele unicode-wijzigingen ten opzichte van de 5.x-versies zoals de toevoeging van een unicode-escape-syntax \u. Het bevat niet de grote wijzigingen rond unicode die voor 6.0 bedoeld waren.

Voordelen van PHP 7

Het loont zeker om over te stappen. Een PHP-applicatie, zoals WordPress of Drupal, draait onder PHP 7 ongeveer twee keer zo snel! Dit betekent niet alleen een kortere laadtijd, maar ook dat je met jouw webhostingpakket meer bezoekers aankan. Hierin is onderzocht hoe WordPress en Drupal draaien onder verschillende PHP-versies.

PHP7 Comparison Chart