DNS records voor mijn domeinnaam wijzigen

Als u bent ingelogd bij het Intio controlepaneel kunt u de DNS zelf beheren. Hieronder word uitgelegd wat de DNS records betekenen.

Wanneer u gebruik maakt van Intio nameservers kunt u uw DNS-records direct beheren via het controlepaneel. Ga hiervoor in het controlepaneel naar ‘Domeinen > Beheer DNS’, selecteer uw domein en klik vervolgens aan de rechterzijde op ‘DNS instellen’. Hier real-time uw DNS records aanpassen.

Als u de DNS instellingen voor uw domein voor het eerst bekijkt, staat er reeds een IP-adres ingevuld achter het A-record met als naam @. Dit is het standaard IP-adres van Intio waarmee via onze server de Intio reserveringspagina wordt weergegeven. Wanneer u gebruik wilt maken van externe webhosting dan kunt u dit IP-adres aanpassen naar het IP-adres van de externe webhosting. Het IP-adres dat u daarbij kunt opgeven kunt u opvragen bij uw hostingprovider.

In het controlepaneel kunt u de volgende records aanmaken:

• A: Voor het koppelen van een IPv4 adres aan het (sub)domein.
  • AAAA: Voor het koppelen van een IPv6 adres aan het (sub)domein.
    Deze heeft voorang op het A record.
  • CNAME: Voor het koppelen van een ander (sub)domein aan het (sub)domein.
  • MX: Voor het afleveren van de mail aan een mailserver voor het (sub)domein.
  • NS: Voor het instellen van een nameserver voor het (sub)domein.
  • TXT: Van origine voor het toevoegen van leesbare tekst in DNS records. Tegenwoordig gebruikt voor allerlei zaken zoals SPF.
  • Naam: Hier geeft u aan voor welk subdomein het record is, bijv “www” voor www.uwdomeinnaam.nl. Een subdomein is het gedeelte van het adres dat voor uw domeinnaam staat, bijvoorbeeld subdomein.uwdomeinnaam.nl.
    Let op: Dit kan ook ‘@’ voor de kale domeinnaam (uwdomeinnaam.nl) zijn of ‘*” als wildcard. Een wildcard geld voor alle subdomeinen die geen specifiek DNS record hebben in uw instellingen.
  • TTL: Hier geeft u aan hoe lang het record in de cache mag blijven staan (standaard 1440).
  • Type: Hier geeft u het soort record aan. (bijv. A, AAAA, CNAME, enz)
  • Doel: Hier geeft u de waarde van een record in, afhankelijk van het record Type.

Voorbeeld van onze DNS beheer interface:

DNS Beheer INTIO

Waarschuwing! Dit is alleen voor ervaren gebruikers. Het werken met DNS is geen alledaagse bezigheid en enige kennis van de techniek is vereist.

Let op:

• Wanneer bij een verbinding IPv4 en IPv6 samen mogelijk zijn, dan zal IPv6 altijd voorrang krijgen. Dit betekent dat als u tegelijkertijd een AAAA record en een A record ingesteld heeft, dat het AAAA record voorrang zal krijgen wanneer een bezoeker met IPv6 naar uw domeinnaam gaat. Houd hier rekening mee bij het invoeren en wijzigen van uw DNS records.
  • Wanneer u uw DNS instellingen wijzigt, kan het maximaal 24 uur duren voordat providers deze wijzigingen terugzien in verband met nameserver caching. Caching houdt in dat providers DNS instellingen tijdelijk opslaan om minder aanvragen voor informatie te hoeven versturen. Wanneer u een eigen IP-adres wilt instellen, adviseren wij u dan ook rekening met nameserver caching te houden.